European Community Task Force (ECTF)

1992

ECTF
© Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Den Haag

In december 1991 hield de Sovjet-Unie op te bestaan. De deelrepublieken gingen verder als onafhankelijke staten. De Russische Federatie koos een kapitalistische koers, maar de economische hervormingen veroorzaakten enorme problemen.

Hamsteren

De economische ‘shocktherapie’ die de president van de Russische Federatie, Boris Jeltsin, zijn land toediende, bleek funest voor de waarde van de roebel. Op 2 januari 1991 werden de marktprijzen vrijgegeven, met desastreuze gevolgen. De inflatie steeg als een raket. De vertwijfelde bevolking sloeg aan het hamsteren. Onder torenhoge importprijzen en slinkende voorraden vierde de zwarte markt hoogtij.

De Europese Gemeenschap vreesde voedselrellen. De lidstaten stelden vlees en boter uit hun landbouwvoorraden beschikbaar om de voedselvoorziening enigszins te reguleren. Een aantal landen zond hulpverleners naar Rusland om de distributie van deze producten in goede banen te leiden. Zij vormden de European Community Task Force. De ECTF bewaakte de verkoopprijs en moest voorkomen dat Europese hulpgoederen op de zwarte markt belandden.

Nederlandse hulpverleners

Het Nederlandse aandeel in de ECTF telde behalve een vijftal burgermedewerkers, vijf militairen. Zij opereerden in Moskou en in Sint Petersburg. Aansturing vond plaats vanuit de Nederlandse ambassade in Moskou. In juni 1992 beëindigden zij hun werkzaamheden.

Duur van de missie
29 januari 1992 – 29 juni 1992
Aantal militairen
5
Dodelijke slachtoffers
1
missiekaart ECTF

Fallen

1 resultaten gevonden