International Security Assistance Force (ISAF)

2002-2014

Afghanistan
© Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Den Haag

Operatie Enduring Freedom bracht het Talibanbewind in Afghanistan binnen enkele weken ten val. Een internationale vredesmacht moest de Afghaanse autoriteiten bijstaan bij de wederopbouw van het land.

Perspectief

Eind 2001 bood Afghanistan een troosteloze aanblik. Het droeg sporen van een jarenlange burgeroorlog, een langdurige interventie door de Sovjet-Unie en de Talibanterreur. In het kielzog van Enduring Freedom trok een multinationale troepenmacht binnen om de Afghanen te ondersteunen op weg naar een nieuwe toekomst.

Deze International Security Assistance Force werd eerst ingezet in Kabul, maar waaierde uiteindelijk over een groot deel van Afghanistan uit. In beginsel was ISAF een wederopbouwmissie, maar het raakte spoedig verstrikt in een gewapend conflict met terugkerende Taliban en andere militante groeperingen. Nederland nam van begin tot eind deel aan ISAF.

Jarenlang betrokken

Het eerste Nederlandse ISAF-detachement arriveerde in januari 2002 in de Afghaanse hoofdstad. Tot het vertrek van de laatste Nederlandse ISAF-militair in 2014 nam de krijgsmacht deel aan verschillende operaties binnen de missie, op de grond en in de lucht.

Tot augustus 2006 en na 2010 was dat vooral in Noord-Afghanistan. Tussen die jaren opereerden Nederlandse troepen vooral in de provincie Uruzgan. Die operatie, uitgevoerd door de Task Force Uruzgan, drukte een stempel op de herinnering aan de Nederlandse inzet in Afghanistan.

Duur van de missie
1 januari 2002 – 28 december 2014
Aantal militairen
38.800
Dodelijke slachtoffers
25
missiekaart Afghanistan

Fallen

25 resultaten gevonden